
Que debo facer se teño o ácido fólico baixo?
Ao ácido fólico coñéceselle tamén como folato ou vitamina B9. Unha vitamina de tipo B hidrosoluble e imprescindible para o organismo, xa que participa en varias funcións do mesmo. Hoxe imos ver que é o que che pode ocorrer se tes o ácido fólico baixo e que alimentos son os que che axudarán a incrementar os seus niveis.
O corpo emprega o ácido fólico fundamentalmente para crear células novas. Ademais, contribúe ao crecemento dos tecidos e, xunto á vitamina B12 e a vitamina C, axuda a descompoñer, utilizar e crear novas proteínas. Doutra banda, colabora na formación de glóbulos vermellos e na produción do ADN.
Causas e consecuencias do ácido fólico baixo
Á vista de todas as funcións nas que participa o ácido fólico, é evidente que uns niveis baixos desta vitamina terá consecuencias negativas para o organismo. A continuación, imos coñecer cales son as principais causas polas que estes niveis poden estar baixos e que consecuencias son as que se dan no teu organismo ante esta situación.
Causas do ácido fólico baixo
En primeiro lugar, hai que ter en conta que o ácido fólico non se almacena no corpo en grandes cantidades. Por tanto, se a túa dieta non ten os niveis adecuados de ácido fólico este irá baixando progresivamente. Isto dáse, por exemplo, cando non tomas alimentos frescos, cando hai un consumo excesivo de verduras demasiado cocidas e, sobre todo, cando sofres problemas de alcoholismo crónico.
Outras causas que determinan baixos niveis de ácido fólico teñen que ver coa enfermidade celíaca, problemas de diálise renal, perdas como consecuencia de tratamentos de hemodiálises e co consumo de medicamentos anticonvulsivos e anticonceptivos orais.
Consecuencias do ácido fólico baixo
Uns niveis baixos de ácido fólico poden provocar diversas reaccións no teu organismo. As máis habituais son as seguintes:
- Fatiga e cansazo xeneralizado.
- Falta de alento que se acompaña en ocasións de mareos e inestabilidade.
- Problemas de anemia.
- Pel pálida.
- Lingua vermella, irritada ou brillante.
- Cambios no tránsito intestinal que dan lugar a diarreas.
- Defectos no tubo neural no feto.
Nos casos máis graves de ácido fólico baixo, a persoa sofre unha redución no número de glóbulos brancos e plaquetas.
Que debo comer para subir os niveis de ácido fólico?
Os especialistas recomendan o consumo de verduras de folla verde para manter sempre estables os niveis de ácido fólico. Neste sentido, nada mellor que incluír na túa dieta alimentos coma as espinacas, as leitugas, as acelgas, as coles, as endivias, o perexil ou a rúcula.
Hai outras verduras que, cociñadas ao vapor, son unha importante fonte de ácido fólico. Falamos aquí do brócoli, as coles de Bruxelas, os espárragos, os allos porros, as alcachofas, o apio, os tomates, a cabaza e as cenorias.
Finalmente, debes incluír na túa dieta estes alimentos para combater o ácido fólico baixo:
- Legumes (xudías, garavanzos, soia, chícharos).
- Froitas (aguacate, laranxa, plátano, melón, kiwi, papaia, amorodo, framboesa).
- Froitos secos (améndoas, castañas, cacahuetes).
- Sementes de liñaza, sésamo ou xirasol.
- Cereais integrais.
- Fígado de pito, pavo ou tenreira.
- Mariscos e peixe azul.
O ácido fólico é unha vitamina que debes coidar, especialmente, durante o embarazo. Desta forma, redúcense de forma notable certos riscos conxénitos como a espiña bífida e a anencefalia.