Orixe da cirola con óso, de onde proceden?
A cirola con óso é unha especie de froita moi apreciada, pero que ten nomes moi diferentes dependendo de cada zona. Por iso, moitas persoas non teñen claro a súa orixe, nin sequera saben que están falando da mesma froita.
En México e América Central coñécese como ciruela, chiabal, cirgüela, ciruela calentana, ciruela tuxpana, ciruela mexicana, ciruela morada, ciruela roja, ciruela sanjuanera, jocote, jocote amarillo ou jocote de corona, entre outros. Como ves, unha gran variedade de nomes que, en consecuencia, poden dar lugar ó erro.
Hoxe en día, a cirola con óso consúmese fresca, cocida con feixóns, macerada en alcol de caña de azucre ou deshidratada (doce ou salgada). Ademais, o zume desta froita úsase a miúdo para preparar marmeladas, sobremesas, bebidas e vinagre.
As cirola con óso teñen unha carga calórica de 74 kcal por 100 gramos, que é bastante máis alta cas doutras froitas como pexego, albaricoque, mango e cereixa, que se colocan entre 39 e 58 kcal. A maior parte desta carga atribúese ós seus carbohidratos totais (19.1%) e frutosa, glucosa e sacarosa (que en conxunto representan o 65% da súa materia soluble).
A cirola con óso tamén ten unha boa cantidade de amidón, é unha fonte moderada de potasio e unha excelente de vitamina C.
Cal é a orixe da cirola con óso?
A cirola con óso ten a súa orixe en Mesoamérica, unha zona moi ampla que abarca dende o centro de México até Perú e Brasil, pasando por Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua ou Costa Rica.
Esta árbore crece en áreas bastante diversas, dende os 10 até os 2.000 metros sobre o nivel do mar. De feito, xa é habitual velo tamén en zonas do Caribe e Florida. Son típicos dos bosques caducifolios tropicais de baixa elevación, aínda que tamén nacen nos de media e alta. Mesmo se poden atopar en sabanas naturais de Colombia e o norte de Brasil.
Por suposto, todos estes condicionantes resultan nunha ampla variedade. Así, é sinxelo atopar cirola con óso que varían en cor e en tamaño tamén.