Especial #GadisSalud: a alcachofa

Fecha: Decembro 15, 2022

Estamos en plena tempada de alcachofas e, tendo en conta os festexos que se aveciñan, parécenos unha proposta ideal para incluír nos menús das próximas semanas. Por que? Pois porque é a perfecta aliada das dixestións e seguro que non nos vén mal a máis dunha ou dun, non crees? 😉
Sabías que España é o terceiro país do mundo en produción de alcachofa? Ese é un motivo máis para metela no carro cando vaias facer a compra. Reúneo todo! Produto fresco, local e de tempada. Na sección de froita e verdura dos nosos supermercados Gadis atoparalas no seu punto óptimo de maduración. Queres saber máis sobre esta hortaliza? Hoxe dedicámoslle o especial #GadisSalud, así que segue lendo!

Orixe e variedades da alcachofa

A alcachofa é orixinaria de Exipto e, desde alí, expandiuse por todo o Mediterráneo. Sábese que, xa no século IV a.C., formaba parte da dieta de gregos e romanos, quen, para conservala, gardábana en mel ou en vinagre sazonada con especias. Os árabes trouxérona a España e, na actualidade, o noso país conta cun dos cultivos máis importantes do mundo. De feito, entre Murcia e a Comunidade Valenciana, obtense o 30% do total da produción mundial desta hortaliza.
A tempada da alcachofa vai de outono a primavera e as súas variedades divídense en precoces (de outono), de ciclo medio (inverno e primavera) e tardías (de inverno e primavera). No noso país, contamos cunha denominación de orixe protexida, a Alcachofa de Benicarló (Alacante), pero cultívanse moitas variedades:
Blanca de Tudela.É unha variedade precoz e a dominante en España. As súas follas teñen tonalidade verde clara, son compactas e con forma cónico-cilíndrica. Non teñen espiñas.
Imperial Star. Tamén de variedade precoz, ten unha coloración similar á navarra, pero é máis grande e con manchas de maior tamaño.
Lorca. Outra variedade precoz, máis alongada, tamén de cor verde, pero con tonalidades violeta nas follas próximas ao talo.
Violeta de Provenza. De cor violeta e verde, é a variedade precoz das zonas de Alacante e Murcia.
Green Globe. É unha variedade de ciclo medio, con follas grandes de cor verde clara e espiñas.
Harmony. Variedade de ciclo medio, con forma cónica, de cor verde e con vetas de cor avermellada. Tamén ten espiñas.
Concerto. É unha variedade tardía, de tonalidade máis escura, na que as follas adquiren unha cor vermella. É carnosa e alongada.
Madrigal. Ten un corazón parecido ao da de Branca de Tudela, pero é unha variedade tardía. De follas verdes con algunhas manchas, ten forma cónica e espiñas.
Opal. Tamén de variedade tardía, é de cor vermella e violáceo, con forma cónica e redondeada, e follas longas con espiñas.

Os beneficios da alcachofa

A alcachofa ten un alto contido en minerais e vitaminas como potasio, sodio, calcio, magnesio e vitaminas dos grupos A e B. É un diurético excelente, pero, como che comentabamos ao principio, destaca pola súa axuda ás dixestións grazas a unha serie de substancias como a cinarina e a inulina. A primeira contribúe á protección do fígado e a segunda é unha fibra que reduce a concentración de azucre en sangue tras as comidas, favorecendo o equilibrio da flora intestinal. Pero ten máis beneficios; estes son algúns dos máis importantes:
– Incrementa a secreción biliar e a irrigación sanguínea do fígado, axudando a dixerir mellor.
– Favorece a rexeneración das células hepáticas e atenúa o impacto que o alcohol e outras substancias tóxicas exercen sobre elas grazas á cinaropicrina e a cinarina.
Mellora as dixestións lentas e combate a hinchazón do abdome por acumulación de líquido.
– Incrementa a diuresis e a excreción de urea, polo que pode axudar a combater os ataques de gota.
– Axuda a manter o sistema dixestivo saudable polo seu alto contido en fibra, que, ademais, actúa como prebiótico.
– Contribúe a mellorar afeccións crónicas da pel grazas a que facilita a desintoxicación hepática.
– Reduce o colesterol e a súa tendencia para depositarse nas paredes das arterias, previndo a aparición de arteriosclerose.

 

Cocina con alcachofas

A alcachofa é unha hortaliza que require tempo para a súa limpeza antes de preparala. Debes de ter en conta que non é conveniente un fervor prolongado, xa que a sobrecocción afecta o seu sabor e textura. Ademais, tampouco debe gardarse cando se coceu, porque a bremia (un fungo) colonízaa facilmente. É un ingrediente perfecto para pratos festivos! Hoxe propoñémosche unha receita sinxela para que non pases moito tempo na cociña.

Alcachofas ao forno

Ingredientes
– 3 alcachofas por comensal
– 1 limón
– Aceite de oliva virxe extra
– Sal

Preparación
1. Prequenta o forno a 180 ºC .
2. Retira o talo das alcachofas e corta un pouco da base para que a parte inferior quede plana e se sosteña (os talos podes utilizalos para facer un salteado para outra comida). Corta as puntas superiores, de forma que asomen os corazóns. Presiona coa palma da man as puntas para que se abran lixeiramente e as follas se separen entre si.
3. Coloca as alcachofas nunha fonte, coas follas separadas cara arriba, rega cun chorriño de aceite e sazona ao teu gusto.
4. Asa as alcachofas durante aproximadamente 50 minutos ou ata que estean tenras.
5. Cando estean tenras, retira a bandexa do forno e deixa repousar uns minutos. Refuga as follas exteriores que quedaron duras e escuras e xa se poden servir!
Anímaste a incluír alcachofas nos teus menús do Nadal?