
Cales son as propiedades do allo cru para o organismo? | Gadis Saludable
O allo cru é un vexetal que se caracteriza polo seu sabor forte e picante. Un alimento moi utilizado en moitas cociñas de todo o mundo e que se pode preparar de diferentes formas como ingrediente de salsas, guisos e ensaladas. Hoxe imos coñecer algunhas das principais propiedades do allo cru.
Quizais non haxa un alimento tan tradicional na nosa gastronomía como o allo cru. E non só polo sabor que lle dá aos teus pratos, senón tamén polas súas numerosas propiedades e beneficios para a saúde. Non en balde, trátase dun ingrediente moi nutritivo, posúe poucas calorías e é moi recomendable en todo tipo de dietas equilibradas.
5 propiedades do allo cru
O allo cru non só é un dos ingredientes máis utilizados na cociña. Ademais do seu sabor único e do seu aroma, posúe varias propiedades nutricionais e medicinais de gran interese.
Propiedades antiinflamatorias
Unha das principais propiedades do allo cru é o seu carácter antiinflamatorio. Sen ir máis lonxe, contén compostos químicos que se coñecen co nome de alicina. Estes compostos posúen propiedades antiinflamatorias e axudan a reducir o risco de padecer enfermidades cardíacas e outros trastornos similares e inflamatorios.
O allo cru reduce a resposta inflamatoria que se produce no organismo debido a diversas enfermidades e/o trastornos. Os compostos sulfurados deste alimento proporcionan, á súa vez, propiedades analxésicas, ata o punto de modular a resposta inmune do corpo.
Propiedades antimicrobianas
Una das propiedades do allo cru máis coñecida é a súa propiedade antimicrobiana. Isto débese, novamente, á alicina, un composto que axuda a combater as infeccións causadas por fungos, virus e bacterias. Este compoñente, ademais, funciona a modo de antibiótico para inhibir o desenvolvemento no organismo de certos xermes.
O allo cru, precisamente, foi considerado desde sempre un antibiótico natural. Desde hai máis de 5.000 anos, vense utilizando como unha herba medicinal grazas ás súas propiedades antivíricas. En moitas ocasións, emprégase para aliviar arrefriados, catarros e infeccións respiratorias.
Propiedades antioxidantes
O allo cru é un alimento rico en antioxidantes, compostos que axudan a protexer ao teu organismo dos efectos daniños dos radicais libres. Aquí toca de novo falar da alicina, un composto que se forma cando se corta ou se moe o allo e que é responsable da maioría de propiedades do allo cru.
O seu poder antioxidante reduce o colesterol e a presión arterial e fortalece o sistema inmunolóxico. Pero ademais da alicina, o allo cru contén outros elementos antioxidantes, tales como o ácido sulfúrico, o ácido cisteico e o ácido tióctico. Con todo, hai que lembrar que a alicina pérdese cando se cociña o allo, polo que é recomendable comelo cru ou lixeiramente cocido.
Propiedades anticoagulantes
As propiedades do allo cru de tipo anticoagulantes axudan a previr a formación de coágulos de sangue nos vasos sanguíneos. Isto volve deberse á presenza da alicina, un composto que tamén posúe propiedades antiinflamatorias e antioxidantes e que axuda a reducir a presión arterial e o colesterol no sangue.
O consumo regular de allo cru contribúe a previr a formación de coágulos naquelas persoas que están en risco de sufrir ou desenvolver unha trombose venosa. Tamén é ideal para quen teña antecedentes deste trastorno ou as que estean a recibir un tratamento anticoagulante.
Propiedades dixestivas
Dentro das propiedades do allo cru, hai que sinalar tamén os seus beneficios para o aparello dixestivo. O allo cru contén compostos que actúan coma prebióticos, polo que promove o crecemento das bacterias beneficiosas no intestino. Ademais, é rico en encimas que axudan a dixerir os alimentos e en ácido sulfúrico que alivia os síntomas da indixestión e a acidez estomacal.
Para gozar destes efectos, o máis recomendable é comer allo cru en pequenas cantidades e acompañado de alimentos ricos en fibra. Á súa vez, é preferible masticarlo ben antes de tragalo para así liberar os seus compostos activos e aproveitar ao máximo as súas propiedades dixestivas.
Inclúe o allo cru no teu día a día
O allo cru, en definitiva, é un alimento rico en compostos antioxidantes e antiinflamatorios, sendo un excelente remedio natural para previr enfermidades cardíacas e reducir os niveis de colesterol no sangue. Doutra banda, é coñecido tamén polas súas propiedades antibacterianas e antivirais, logrando fortalecer o sistema inmunolóxico e previr certas infeccións.
Finalmente, é un alimento rico en vitaminas e minerais, tales como o selenio, o ferro e a vitamina C. O allo cru é moito máis beneficioso que o allo cocido, xa que o seu mínimo procesamento permite que a maior parte dos seus compostos permanezan activos.