Beneficios e contraindicacións das fabas
A fabe é aquela legume pequena, pero alongada, de cor verde claro ou branco que pódese comer en gran cantidade de recetas pero que é pouco habital na dieta de moitas persoas. E a verdade é que, con excepción dalgúns casos en concreto, é alfo que deberíase cambiar. A continuación, falaremos sobre as propiedades, beneficios e contraindicacións das habas.
É un prodcucto que podes mercar fresco, directamente para cociñar na túa casa , ou que podes atopar xa precociñado nun bote; ideal para engadir a unha ensalada, por exemplo. Ambis formatos pódelos atopar en calquer supermercado Gadis.
Propiedades e beneficios das fabas
A pesar de ter algunha que outra contraindicación, as propiedades e beneficios das fabas, son moitos máis.
Principais propiedades das fabas
As fabas aportan grandes dosis de enerxía e proteínas, xa que cada 100 gramos contén aproximadamente 65 calorías. Tamén destacan polo seu aporte enfibra dietética, importante para protexer a mucosa do colon e combatir a acumulación de sustancias tóxicas no aparello dixestivo. Ademáis, axudan a reducir os niveis de colesterol no sangue.
Os nutrientes máis presentes nas fabas son os antioxidantes, as vitaminas, os minerais e os esterois vexetais. Tamén son ricas en outros nutrintes como o magensio, o sodio e o potasio, axudando ó correcto funcionamento do organismo.
As fabas tamén son una excelente fonte de folatos, que contén 78 mg por cada 100 g, e tamén aportan ó organismo vitamina A y vitamina C.
Angadir, que esta legume é un alimento ideal para combinar con todo tipo de verduras, pementos, cebolas, tomate… Polo que un prato destes alimentos, pode axudarche a obter o aporte vitamínico que precisas.
Principais beneficios das fabas
Entre os principais beneficios desta legume, atópanse os seguintes:
- Mellora de problemas de dixestión: ao ser un alimento alto en fibra, facilita o tránsito intestinal e reduce o risco de divertículos e hemorroides. Ademáis, tamén axuda a dsenvolver a flora intestinal e, en definitva, a ir mellor ó servizo.
- Axuda durante o embarazo: debido á alta concentración de folatos das fabas, a inxesta desta legume axuda a prevenir problemas no bebé como, por exemplo, espina bífida ou anencefalia.
- Reduce o risco de enfermdades cardiovasculares. Debido o seu alto contifo en fibra, as fabas son un alimento esencia para reducir o colesterol e probabilidades de sufrir unha enfermidade respiratoria, infecciosa ou cardiovascular.
- Axuda a adelgazar: o nivel de calorías que aportan as fabas, así como a cantidade de fibre e proteínas que suman ao organismo, as convirte nun alimento ideal para persoas que estén a dieta.
- Son antioxidantes e contribúen ó fortalecemento do sistema inmunitario.
Valor nutricional das fabas
Elemento |
Por 100 g de fabas fervidas |
Enerxía |
57 kcal |
Hidratos de carbono |
72 g |
Fibra |
6,5 g |
Proteínas | 5,8 g |
Grasa |
0,6 g |
Auga | 79,3 g |
Contraindicacións ds fabas
Existen dous grandes grupos de personas que deben limitar a inxesta de fabas ou directamente eliminales. Eas son os alérxicos a este alimento e os que sufren de problemas digestivos.
Asimesmo, tamén hai que ter presente a posible aparición de favismo, que dase nas personas que carecen da enzima glucosa 6-fosfato deshidrogenasa (G6DP) xa que pode provocar anemia. Os síntomas do favismo son os seguintes:
- Dor no abdomen
- Cansancio
- Problemas para respirar
- Latidos irregurais
- Orina escura
Con todo, un simple análisis de sangre basta para determinar se alguén padece de favismo.
Esta legume pode ser difícil de dixerir, sobre todo se non se cociña ben. Unha forma de evitalo é mantelas a remollo durante un par de días antes de preparalas.
Como recomendación xeral, os bebés non deben comelas (hasta pasados los 18 meses) e ós nenos débeselle de racionársellas ben, sen abusar. Por úlitmo, se precisas seguir unha dieta baixa en potasio, tampouco debes consumir moitas fabas.