Contámosche cal é o valor nutricional dos garavanzos
Os garavanzos son un dos alimentos máis populares en calquera cociña. Un legume que, ademais, é moi completo, saudable e nutritivo. Nesta ocasión, imos coñecer cal é o valor nutricional dos garavanzos e as propiedades e beneficios que teñen para a saúde do teu organismo.
Os garavanzos son sementes da familia das leguminosas, e véñense empregando na cociña desde tempos moi remotos. De feito, a súa orixe remóntase ao 3.000 – 3.500 a.C, sendo un alimento xa moi popular e valorado polas súas propiedades beneficiosas no Antigo Exipto, India, Persia e Babilonia.
Cal é o valor nutricional dos garavanzos?
Os garavanzos están considerados unha fonte de enerxía e proteína vexetal. O valor nutricional por cada 100 gramos de produto é o seguinte:
- Calorías: 329.
- Graxas: 5,5 gramos.
- Hidratos de carbono: 55 gramos.
- Proteínas: 19,4 gramos.
- Auga: 5,6 gramos.
- Fibra: 15 gramos.
- Calcio: 143 miligramos.
- Sodio: 25 miligramos.
- Ferro: 6,8 miligramos.
- Potasio: 1 gramo.
- Fósforo: 375 miligramos.
- Magnesio: 122 miligramos.
- Vitamina C: 4,10 miligramos.
- Vitamina B3: 4,57 miligramos.
- Vitaminas A e E.
Por que os garavanzos son bos para a saúde?
Se observamos o valor nutricional dos garavanzos, podemos comprobar que se trata dun alimento moi nutritivo. Sen ir máis lonxe, é unha fonte de proteína de orixe vexetal, calcio, potasio, ferro, fósforo, magnesio, folatos, fibra soluble e insoluble e vitaminas.
O seu alto índice de proteínas de orixe vexetal permiten que o teu organismo goce dun óptimo crecemento e desenvolvemento. Ademais, ao achegar vitamina E, é un alimento que actúa como antioxidante para protexer ás túas células dos efectos dos radicais libres. A vitamina E axuda tamén a ter unha pel máis sa e fortalece o sistema inmunolóxico.
A gran achega en fibra do valor nutricional dos garavanzos permite que goces dunha mellor saúde intestinal. A súa porcentaxe de fibra recoméndase con asiduidade nas dietas para baixar e controlar o peso.
Hai que falar tamén da gran achega de minerais que teñen os garavanzos. Elementos como o ferro, o fósforo, o magnesio, o cobre ou o zinc contribúen a ter uns ósos e uns músculos máis sans. Así pois, é un alimento ideal para previr enfermidades como a osteoporose.
Finalmente, pódese dicir que os garavanzos posúen ácidos graxos omega 3 que favorecen a túa saúde cardiovascular. A súa achega de carbohidratos e proteínas son a mellor solución para aquelas persoas que necesitan unha gran cantidade de enerxía no seu día a día.
Inclúe o alto valor nutricional dos garavanzos na túa dieta
Os garavanzos son un alimento cun enorme poder saciante. Ben é certo que conteñen bastantes calorías, polo que o seu consumo debe ser moderado. Cunha ración de 30 gramos xa terás suficiente (ten en conta que cando se remojan e cócense, aumentan de tamaño). Trinta gramos de garavanzos apenas achegan unhas 100 calorías.
Podes incluír os garavanzos na túa dieta a modo de sopa, cociñados con verduras ou en caldo, como guarnición, en puré ou ensalada, en hummus, etc. En verdade, hai infinidade de maneiras e receitas para poder aproveitar o alto valor nutricional dos garavanzos.
Os garavanzos, en definitiva, son un alimento que non pode faltar. Achegan moita fibra e son unha fonte de proteínas de orixe vexetal. Non conteñen apenas graxa saturada e contribúen a reducir os niveis de colesterol malo. A Sociedade Española de Nutrición Comunitaria recomenda o consumo de polo menos de 2 a 4 racións de legumes á semana. Atopa o que buscas en Gadis!